Przemysł spożywczy wykorzystuje zamrażarki, których nazwy biorą się od sposobu w jaki zamrażają. Najpopularniejszymi zamrażarkami tego typu, są urządzenia konwekcyjne. Do maszyn tego rodzaju zalicza się zamrażarki komorowe, tunelowe, taśmowe i fluidyzacyjne. Zamrażarki komorowe konstruowane są w postaci bezprzelotowych, izolowanych komór.
Umieszcza się w nich żywność, która jest pozostawiana luzem bądź w opakowaniu. Produkty następnie rozmieszcza się na stojakach bądź specjalnych wózkach, a później zamraża do – 30°C za pomocą powietrza oziębionego. W takich komorach mrozi się zwykle jaja, mięso, owoce, warzywa oraz lody. W zamrażarkach tunelowych przechowuje się natomiast produkty, chłodzone na tacach czy półkach.
Tunele chłodnicze wykorzystuje się do mrożenia warzyw, owoców, mięsa, pieczywa, ryb i filetów. Chłodziarki taśmowe służą do mrożenia żywności w sposób ciągły. Przenośniki w urządzeniach tego typu obracają się wokół bębna. Do mrożenia produktów stosuje się azot bądź zimne powietrze.
Chłodziarki fluidyzacyjne służą natomiast do zamrażania drobnych produktów, takich jak jagody, groszek czy truskawki.